BU ŞAHISLAR TANINMALI

Biz Türklerin İslamlaşmasında önemli şahsiyetler vardır. Bunlardan birincisi İmam Maturidi ’dir.

İmam Maturidi MS. 853 yılında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde dünyaya gelmiştir. Türk’tür. Kendisini Kuran ve sünnet üzerinde konu olarak imanı mevzulara adamıştır. Biz Türkler imanı konularda İmam Maturidi hazretlerini taklit etmekteyiz.

İmam Maturidi’nin iki önemli kitabı vardır. Bunlardan birincisi;

Kitabut Tevhit diğeri ise Tevilatul Kuran’dır. Kitabut Tevhit kitabında İmam Maturidi imanı mevzuları Kurandan ve sünnetten araştırarak çıkartmıştır.

İmanı konuların altı iman esasının araştırılmasıdır. Yani ; Allah’a iman , Peygamberlere iman , Kitaplara iman , Meleklere iman , Ahirete iman ve Kaza ve Kadere iman başlıkları altında işlenmektedir.

İmam Maturidi ; Bu evrenin mutlaka bir yaratıcısı olduğunu bu yaratıcının mutlak güç ve kudret sahibi bir ve tek olan Allah olduğunu haykırmıştır. Allah’ın biz insanların dünya ve ahret mutluluğumuz için kanunlar yolladığını ve biz kullarının dünya ve ahret mutluluğumuz için bu kanunlara uymamız lazım geldiğini vurgulamıştır. Allah’ın kanun koyucu olduğunu vurgulayarak hakimiyetin Allah’ta olduğuna vurgu yapmıştır.

Şu anda ve geçmişte ayrıca gelecekte imanı bir konuyla ilgili yazı kaleme alınacaksa mutlaka İmam Maturidi göz önünde olmalıdır.

Biz Türklerin İslamlaşmasında diğer bir önemli şahsiyet İmam Azam Ebu Hanife’dir.

İmam Azam Ebu Hanife MS. 750 yılında Irak’ın Küfe şehrinde dünyaya gelmiştir. Türk’tür. Kendisini Kuran ve sünnet üzerinde ameli mevzularda yoğunlaştırmıştır. Ameli mevzular demek yani abdestlerimiz , namazlarımız, oruçlarımız, haccımız , zekatlarımız evlenmemiz , boşanmalarımız , süt meselesi ve miras gibi binlerce ameli konularda Kurandan ve sünnetten hükümler çıkarmıştır. O kadar adil bir adamdır ki mevcut iktidarla bile ters düşmüş ve şehitlik gibi yüce bir mertebeye yükselmiştir. Asla ne baskılarla ne de rüşvet gibi herhangi bir menfaatlenmeyle asla ve kata Kurana ve sünnete ters bir fikir beyan etmemiştir. Hakkı olduğu gibi haykırmış ve doğruların peşinde olmuştur.

Önemli iki eseri vardır. Bunlar;

El- fıkhul Ekber ve diğeri de Et- Talim vel -Müteallim’ dir.

Şimdi yazacaklarıma mutlaka şaşıracaksınız. İmam Azam Ebu Hanife’nin görüşleri yetiştirdiği büyük imamlardan İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammet’ten bizlere nakil olarak gelmiştir. İmam Azam Ebu Hanife iki milyon civarında halk arasında ortaya çıkmış ameli ihtilaflarda ve kendisine sorunlar sorularda mevzu ortaya koymuştur. Bu akıl tutulması bir rakamdır.

Bu her iki imama biz Türklerin İslamlaşmasında en önemli şahsiyetlerdir. Bu şahsiyetler bizlerin İslam olmasıyla izzet ve şeref bulmamızı sağlamışlardır. Bizler onların himmeti Rabbimizin takdiri ile İslam olduktan sonra üç büyük devlet kurmamız nasip olmuştur. Bunlar Büyük Selçuklu Devleti , Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti dir. Bu üç devlet yaklaşık bin yıl yeryüzünde iktidarda olmuşlardır. Eğer bizler takdiri ilahi Müslüman olmamış olsaydık belki de tarihin tozlu sayfaları arasında diğer Hıristiyan olup kaybolan ırkdaşlarımız gibi yok olup gidecektik.

Kadınlarımızda erkeklerinin yanında biz Türklerin İslamlaşmasında önemli vazife gördüklerine şahit olmaktayız. Bu hizmetleri yerine getiren önemli bir teşkilat Baciyanı Rum olarak adlandırılan Anadolu uç beyliklerinde Türkmen kadınlarının Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran’ın hanımının Fatma Hanım Başkanlığında bir araya gelerek yapmış oldukları hizmetler önemli bir görev görmektedir. Buradan anladığımız biz Türklerde kadınlar erkeklerinin yanında her türlü milli hizmetlerden geri kalmadıkları ve ileri karakollarda hizmet ettiklerine şahit olmaktayız.

Hamdolsun o Allah’a…

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24