“Çanakkale’yi Görmeyen Kalmasın” projesi ile geleceğini kurtar Türkiye’m!

 

Acılar millet olarak hayatımızı kuşatmışken takıldığımız küçük detaylar aslında niyetlerimizin de samimiyetini ortaya koyuyor.  “Ameller niyetlere göredir.” Hadisi şerifi mucibince çalışmak ve davranmak zorundadır her Müslüman. Bu ilahi gerçek bize asrısaadetten bu yana önemli uyarıdır. Biz biliyoruz ki o dönemden bu döneme kadar geçen zaman zarfında halis niyet taşımayan; nice can, nice mal, nice emek fedakârlıkları samimiyetsizlikten dolayı Allah katında değer bulmamıştır, bulmayacaktır. Allah işlerimizde samimiyeti söyleyen değil samimiyeti gösterenlerden eylesin. Rabbim hangi ortamda olursa olsun işlerinde samimi olanlardan eylesin.

 

Of İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği olarak Of’ta İmam Hatip okullarında okuyan öğrencilere yönelik  "Tarihimi Tanıyorum Ecdadımla Gurur Duyuyorum" adıyla hazırladığımız ve İçişleri Bakanlığının maddi destek verdiği projeyi hayata geçirdik. 5 gün üç gece süren gezi ile İmam Hatipli öğrencilerimiz her yönüyle unutamayacakları bir seyahat, biriktirdikleri güzel anılar, kalıcı güzellikler gerçekleştirdiler.

 

Öğrenciler; eğitim, sosyal ve kültürel olarak birçok kazanımlar elde ettiğine inanıyorum. Öncelikli olarak bir kültür turunda nasıl davranacaklarını, bireysel hareketin tüm sistemi nasıl olumsuz etkileyeceğini yaşayarak öğrendiler. Çoğunun hayatlarından ilk kez evlerinden uzakta otelle tanışması onlar için ayrı bir hayat tecrübesi oldu. Farklı insanlarla, farklı ortamlarla karşılaşmaları, dostluk ve arkadaşlık bağlarını geliştirmelerinde onlara fevkalade olumlu tesir etiğini gözlemledik. Kısa sürede olsa ailelerinden ayrı kalmanın verdiği hüzün ve özlemle ailelerine duydukları sevgi ve özlemi test etmiş oldular.

 

Tarih bilgisi ve tarih şuuru bakımından gezimiz büyük kazanımlar sağladığın düşünüyorum. Bilecik’te bulunan Osmanlı Devletinin manevi mimarlarından Anadolu Ahilerinin önemli isimlerinden Şeyh Edebalı ve ailesinin türbe ziyaretleri ile öğrenciler manevi bir atmosferle ziyarete başladı. Ardından  Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Beyin babası Ertuğrul Gazi ve arkadaşlarının türbeleri ziyaret edilerek dualara okundu. Alpler tarafından yapılan saygı nöbet değişimi öğrenciler açısından ilginçti.  1326 Bursa Panaromada  Bursa’nın fethi tasviri  ve Osman ve Orhan Bey türbeleri, Ulu Cami  ziyaretleri ile hızlı bir Bursa turu tamamlandı.

 

Bir devrin attığı, bir milletin varlık mücadelesini verdiği  Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Çanakkale iki gün süreyle tam anlamıyla dolu dolu yaşandı. Türk Milletini var eden ve ilelebet var edecek ruh Çanakkale’de saklı duruyor. Çanakkale’yi kazandıran, göz kapalı insanları ölümü koşturan askerdeki iman ve sarsılmaz vatan aşkıydı. Şayet bu iman, bu vatan aşkı sürdürülürse bu topraklar üzerinde yapılacak her türlü operasyon boşa çıkarılacaktır. İngilizlerin ve diğer müttefiklerin kabul ettiği gerçek bizler Osmanlı’nın sarsılmaz iman ve ruhunu yenemedik sözü de bu düşüncemizin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çok yakın zamana kadar Çanakkale, şehitlik diye bir alan yokken son zamanlarda gerek şehitliklerin yapılması,  gerekse savaşların yaşandığı alanların sit alanı olarak koruma altına alınması gelecek nesillere anlatılacak önemli miraslar arasında yer alıyor. Çanakkale ziyareti yavaş yavaş, sindire sindire, ruha işleye işleye yaşatılmalıdır. Gurur şehrimiz Payitaht İstanbul ziyareti de yoğun ve faydalı geçti. Tüm tur boyunca gördük ki rehberler çok önem arz ediyor. Rehbersiz olmaz ancak işin ehli olan rehbersiz hiç olmaz.

 

Çanakkale Savaşı;  imanın, samimiyetin, devletine, milletine bağlılığın birebir test edildiği ve geleceğe bu temeller üzerinde bir milli mirasın bırakıldığı savaştır. Dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de burada görevli Kültür ve Turizm Bakanlığına başlı rehberlerin sadece dil bilmeleri, sadece okul bitirmeleri olmamalıdır. Dünya görüşü ve ideolojileri uğruna bir tarih algısı oluşturmak Çanakkale’nin ruhunu bozar. Çanakkale kuru bir resmi tarih ideolojisine indirgenerek anlatılamaz, anlatılmamalıdır. Bu anlatımla Çanakkale Savaşları izah edilemez. Bence yalın istastiki bilgiler yerine yaşananlar, hatıratlar ve mektuplarda ortaya çıkan gerçekler anlatılmalı adeta Çanakkale yeniden yaşatılmalıdır. Bu şuurla yapılan ziyaret ile Çanakkale’ye gidenlerin imanı ve vatana bağlılıklarında gözle görünür değişimler uyandırılabilir.

 

Devletimiz alt yapı, üst yapı bakımı bakımından Çanakkale’deki şehitlikleri imar etti, ediyor. Bu konuda emeği geçen devlet ricaline teşekkür ediyoruz. İster İçişleri, ister Kültür ve Turizm, isterse Milli Eğitim Bakanlığı olsun bir plan ve program dâhilinde Türkiye’de okuyan tüm öğrencileri Çanakkale ile buluşturmalıdır. Hangi sınıf aralığı olacaksa, hangi zaman diliminde olacaksa olsun bunu devlet ricalimiz gündemine almalı ve sürekli projeye dönüştürmelidir. Sahip çıkılırsa Çanakkale ruhuna oradan yeni ruhlar çıkar; sahip çıkılmazsa sıradan bir savaş alanından öteye gitmez Çanakkale. Geleceğimiz olan öğrencilerimize mili şuur aşılamak istiyorsak Çanakkale ruhunu onlar yaşatmalıyız. Gelecek endişesi taşımak istemiyorsak bunun yolu mükemmel bir  “Çanakkale’yi Görmeyen Kalmasın”  projesi ile eğitim hayatlarında bir kare de olsa öğrencileri Çanakkale Savaşlarının yaşandığı savaş alanlarını ziyaret ettirip o ruhu yaşamalarını sağlamak olmalıdır.

 

 

YORUM EKLE

banner81

banner22

banner21

banner24